Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Έκθεσης Τέχνης Παπούα




Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 8 μμ.
στο ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Τέχνης Παπούα, η οποία θα διαρκέσει από 8-15 Ιουνίου 2015.

Η Νέα Γουινέα, Ανατολική (ανεξάρτητη) και Δυτική (προσαρτημένη στο κράτος της Ινδονησίας) είναι μια πολιτισμική κιβωτός στην οποία διασώζεται ένας μεγάλος αριθμός κοινωνιών χωρίς κράτος και γραφή, που μιλούν πάνω από 200 διαφορετικές γλώσσες, ανήκουσες στην ομογλωσσία Παπούα, πολλές από τις οποίες «ανακαλύφθηκαν» μόλις πριν 30 χρόνια. Τα εκθέματα της μικρής αυτής έκθεσης –που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα–, ξυλόγλυπτα και άλλα είδη χειροτεχνίας από τις φυλές Ντάνι, Ασμάτ και Κορογουέι, προέρχονται από πρόσφατο ταξίδι της ομάδας των διοργανωτών τον Οκτώβριο του 2014. Ο σκοπός της έκθεσης δεν είναι μόνο ανθρωπολογικός, η γνωριμία με έναν από τους ελάχιστους σωζόμενους σήμερα πρωτόγονους  πολιτισμούς, αλλά και η υποστήριξη ενός αγώνα ανεξαρτησίας (από την Ινδονησιακή κατοχή) που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια.

Θα προβληθεί το ντοκυμανταίρ Τα ξεχασμένα πουλιά του παραδείσου, ένα ντοκουμέντο από τη δράση του Κινήματος για την Απελευθέρωση της Παπούα, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και στιγμιότυπα από το πρόσφατο ταξίδι, και θα μιλήσει ο Λούις Νούσι, πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα από τη Δυτική Παπούα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη τού ΑΡΝΟΛΝΤ ΑΠ, ανθρωπολόγου, μουσικού και επιμελητή τού Πανεπιστημιακού Μουσείου της Τζαγιαπούρα, ο οποίος το 1984 δολοφονήθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ινδονησιακού Στρατού για τις σχέσεις με το κίνημα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...