Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2014: Γλώσσα / Αισθητική / Ρεύματα

Νέος κύκλος μαθημάτων του NIKOY ΣABBATH στην Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών (Λαμάχου 3, Πλάκα, 2ος όροφος)

(10 συναντήσεις. Κόστος συμμετοχής 180 ευρώ)

Παρά τις ραγδαίες αλλαγές στο οπτικοακουστικό πεδίο και τη σημαντική απομάκρυνση των θεατών από τις αίθουσες, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αντίδοτο για τον κινηματογράφο. Η πιο σύνθετη και απολαυστική τέχνη του εικοστού αιώνα εξακολουθεί να επεξεργάζεται πρωτότυπες ιστορίες, να κατασκευάζει εντυπωσιακά θεάματα αλλά και να φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένες αλήθειες. Και αυτό δεν είναι όλο. Όπως ο κινηματογράφος του χτες έτσι κι ο κινηματογράφος του σήμερα συμπυκνώνει την ανθρώπινη εμπειρία με απαράμιλλο τρόπο: αντανακλά και χαρτογραφεί την εξέλιξη των κοινωνιών από τις οποίες παράγεται και ταυτόχρονα εφευρίσκει ξανά και ξανά την τέχνη του.


Κι έτσι αναπόφευκτα ο κινηματογράφος προκαλεί τον σημερινό θεατή να επανεξετάζει διαρκώς τις απόψεις του. Ψηφιακή τεχνολογία και διαδίκτυο παρεμβαίνουν πλέον στη διαδικασία εκδημοκρατίζοντας τις αφηγήσεις των ταινιών περισσότερο από πριν, ενώ και η ίδια η διανομή τους έχει βρει μια καινούρια ισορροπία. Πλάι στις παραγωγές για μεγάλο κοινό (π.χ. τις αμερικανικές που κυριαρχούν στην παγκόσμια διανομή με ιλιγγιώδεις προϋπολογισμούς), η χαμηλού κόστους καλλιτεχνική ταινία έχει κερδίσει αργά αλλά σταθερά έδαφος στην αγορά κυρίως μέσα από εναλλακτικούς δρόμους, φεστιβάλ και παράλληλα κυκλώματα. Και αφού η απόλυτη κοσμοκρατορία του Χόλυγουντ έχει περιοριστεί, πολλές από τις καλλιτεχνικές ταινίες που καταφέρνουν να έχουν διανομή (και στις ελληνικές αίθουσες) δεν προέρχονται από τις μεγάλες κινηματογραφικές μητροπόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης. Σπάζοντας τα εθνικά σύνορα, ένας μακρύς κατάλογος από φρέσκα κινηματογραφικά βλέμματα της περιφέρειας διαψεύδει την εντύπωση ότι η κινηματογραφική πρωτοτυπία έχει στερέψει. Αρκετά από αυτά τα φρέσκα βλέμματα αναδύθηκαν σε χώρες χτυπημένες από την οικονομική κρίση (όχι μόνο από την περιφέρεια αλλά και από την Ευρώπη) και εδώ εντάσσονται οι πρόσφατες διακρίσεις του νέου ελληνικού σινεμά σε διεθνή φεστιβάλ.

Αντιμέτωποι με τις αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και τη νέα ισορροπία στη διανομή των ταινιών, νιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε στο ερώτημα: ποιό είναι το νόημα της τέχνης του κινηματογράφου; Ισχύουν ακόμα οι κλασικές αντιλήψεις της αισθητικής του; Και ποιά από τα γνωστά κινήματά του εμπνέουν ακόμα τα σύγχρονα ρεύματα που θα κρατήσουν το σινεμά ζωντανό και τις επόμενες δεκαετίες; Αυτή είναι η βάση για τον κύκλο των διαλέξεων που συνδυάζονται με προβολές χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από σημαντικά φιλμ.

1. Η ιδιαιτερότητα της γλώσσας του κινηματογράφου: μια αφήγηση με εικόνες και ήχους.

2-3. Η τελειοποίηση της κινηματογραφικής αφήγησης: το σενάριο, η σκηνοθεσία και το μοντάζ.

4.Η αμφισβήτηση του κλασικισμού: ιταλικός νεορεαλισμός, γαλλική nouvelle vague, βρετανικό free cinema…

5. Οι δρόμοι του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

6. Ευρωπαϊκά ρεύματα πέρα από τον «κινηματογράφο του δημιουργού».

7. Ο Νέο- νεορεαλισμός και η έκρηξη του ιρανικού κινηματογράφου.

8. Κινηματογραφικά ρεύματα της Λατινικής Αμερικής.

9. Άνεμος από την Ανατολή: νέοι ασιάτες δημιουργοί στον παγκόσμιο κινηματογραφικό ορίζοντα.
10. Το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και η σύγκλισή του με τη μυθοπλασία.

Κάθε Τρίτη 8-10μ.μ.
Πρώτη συνάντηση Τρίτη 11 Μαρτίου
Περισσότερες πληροφορίες: nikos.savvatis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...